Tel: +3143-4078128 / 06-29494118
Pater Kustersweg 11, Cadier en Keer View on Map

Cursus algemene architectuurgeschiedenis

Tijdens je volgende stedentrip of vakantie als wandelende encyclopedie over straat? Meld je aan voor de inleidende cursus ‘architectuurgeschiedenis’.
14-21-28 september, 5-19-26 oktober.

Aan de hand van vele aansprekende voorbeelden voert deze cursus je op overzichtelijke wijze langs de hoogtepunten van de Westerse architectuurgeschiedenis. Van Marcus Vitruvius tot Mies van der Rohe: twintig eeuwen bouwkunst in vogelvlucht. Door de heldere chronologische opbouw en uitgebreide visuele ondersteuning is deze cursus bijzonder geschikt voor beginners en mensen die hun kennis over dit onderwerp willen opfrissen. Iedere avond staat er een andere tijdsperiode centraal, beginnend in de Klassieke Oudheid en eindigend met het Modernisme.

Programma:

 • DONDERDAG 14 SEPTEMBER

  20.00 – 22.00 Klasieke Oudheid. Wat is het verschil tussen een Dorische en een Korinthische zuil? En hoe zag een Romeinse Basilica er precies uit? Tijdens deze eerste avond staat de bouwkunst van de oude Grieken en Romeinen centraal. Daarnaast komen de vroeg-christelijke en Byzantijnse architectuur aan bod.

 • DONDERDAG 21 SEPTEMBER

  20.00 – 22.00 De Middeleeuwen. Deze sessie doorloopt de geschiedenis van de middeleeuwse bouwkunst: van de Karolingische renaissance en de romaanse periode tot de laat-middeleeuwse Gotiek. Deze verschillende stijlperioden zullen onder meer worden behandeld aan de hand van een concreet voorbeeld: de Dom van Aken.

 • DONDERDAG 28 SEPTEMBER

  20.00 – 22.00 Renaissance en ManiĆ«risme. Tijdens deze derde cursusavond richten we de aandacht op de Italiaanse Renaissance. In deze periode maakten steden als Florence en Verona een ongekende bloeiperiode door. Naast kerkelijke en adellijke architectuur belicht deze sessie belangrijke veranderingen in het ontwerpen van vestingwerken.

 • DONDERDAG 5 OKTOBER

  20.00 – 22.00 Barok en Rococo. Tijdens deze voorlaatste cursusavond staat de pracht en praal van de zeventiende en achttiende bouwkunst centraal. Het gaat onder meer dieper in op de burgerlijke en kerkelijke architectuur ten tijde van de Nederlandse Gouden Eeuw.

 • DONDERDAG 19 OKTOBER

  20.00 – 22.00 Neostijlen. De negentiende eeuw was de tijd van de neostijlen: neogotiek, neo-romaans, neo-byzantijns, neo-classicitisch. Deze sessie gaat in op de stijlkenmerken van deze architectonische bewegingen en vestigt de aandacht op de politiek-maatschappelijke achtergronden van de opkomst van diverse neostijlen.

 • DONDERDAG 26 OKTOBER

  20.00 – 22.00 Modernisme. Deze afsluitende bijeenkomst zal gaan over het twintigste-eeuwse Modernisme. Aan de hand van het werk van architecten als Le Corbusier en Mies van der Rohe worden de beginselen van de modernistische architectuur nader toegelicht.

 • Voor verdere praktische informatie klik hier