Tel: +3143-4078128 / 06-29494118
Pater Kustersweg 11, Cadier en Keer View on Map

5-daagse cursus ‘Eugene Viollet-le-Duc: schepper van de Middeleeuwen’

Neuville-sur-Margival, 9 tot en met 13 Oktober 2017. Een volledig verzorgde, vijfdaagse cursus in een statig herenhuis in de mooie Picardie in Frankrijk.

Tijdens deze meerdaagse cursus maakt u kennis met het werk en het denken van de Franse architect Eugene Viollet-le-Duc (1814-1879). Deze markante restauratiearchitect creëerde zijn eigen sprookjesachtige versie van de Middeleeuwen. De vele kastelen, vestingwerken en kathedralen die hij gedurende zijn loopbaan restaureerde kregen een Middeleeuwser dan Middeleeuwse uitstraling. In zijn handen kregen deze bouwwerken een vorm die ze nooit eerder hadden gehad.
Tegenwoordig kijken erfgoedexperts minachtend naar dergelijke historiserende restauratiepraktijken en doen ze af als niet-authentiek. Voor Viollet-le-Duc betekende authenticiteit echter iets heel anders dan het terugbrengen van gebouwen naar een eerdere verschijningsvorm. De restauratiearchitect, zo meende Viollet-le-Duc, moest zich middels een hermeneutisch experiment verplaatsen in de geest van de Middeleeuwers om zo hun bouwkunst te kunnen vervolmaken. Viollet-le-Duc geldt als een van de meest invloedrijke architecten van de negentiende eeuw en heeft in heel Frankrijk zijn sporen nagelaten. Hij restaureerde enkele van Frankrijks meest iconische bouwwerken waaronder de Mont-Saint-Michel, de vesting van Carcasonne en de Notre-Dame in Parijs.

Programma:

 • MAANDAG 9 OKTOBER

  Vanaf 16.00 Ontvangst

 • DINSDAG 10 OKTOBER

  11.00 – 13.00 De negentiende-eeuwers en hun verleden. Deze inleidende lezing beschrijft de negentiende eeuw als een periode van politieke, maatschappelijke, economische en culturele revoluties. In dit roerige tijdsgewricht veranderde de perceptie van het verleden fundamenteel.

  14.00 – 16.00 Eugene Viollet-le-Duc: een kind van zijn tijd. Deze sessie gaat in op de restauratiefilosofie van Viollet-le-Duc. Het schetst de traditie waarin hij stond en de maatschappelijke achtergronden waartegen zijn werk gezien moet worden.

 • WOENSDAG 11 OKTOBER

  11.00 – 16.00 De droom van Viollet-le-Duc. In 1857 kreeg Viollet-le-Duc een droomopdracht van keizer Napoleon III: de restauratie van het kasteel van Pierrefonds. Hij toverde de ruïne om tot sprookjeskasteel. Tijdens deze excursie krijgt u een rondleiding in en rond dit bijzondere bouwwerk.

 • DONDERDAG 12 OKTOBER

  11.00 – 13.00 Viollet-le-Duc: de vernieuwer. Viollet-le-Duc herschiep met zijn architectuur de Middeleeuwen, maar hij deinsde niet terug voor het gebruik van moderne technologie om dit te bewerkstelligen. Deze sessie gaat over dit bijzondere aspect van zijn werk.

  14.00 – 16.00 Nalatenschap. Deze afsluitende sessie belicht de invloed van Viollet-le-Duc op de architectuur. Viollet-le-Duc was bijvoorbeeld mentor en vriend van Pierre Cuypers en inspireerde architecten als Hendrik Berlage en Victor Horta.

 • VRIJDAG 13 OKTOBER

  Tot 12.00 Vertrek

 • Voor verdere praktische informatie klik hier